بورسیت لگن یا بورسیت تروکانتریک
بورسیت لگن یا بورسیت تروکانتریک
مطالب این صفحه
 

بورسیت لگن یا بورسیت تروکانتریک

بورسیت لگن هنگامی رخ می‌دهد که “بورس” یک کیسه کوچک و بالشتکی که روی مفصل لگن را می‌‌پوشاند، ملتهب می‌‌شود. التهاب بورس لگن که به صورت علمی تر به آن التهاب بورس تروکانتر(قسمت پهلوییفوقانی ران) می گویند، مسئله ای است که به علت التهاب بورس تروکانتر به وجود می آید و دردی که در اثر آن بیمار را درگیر می کند، در واقع از عوارض جانبی و علائم این مشکل است.

بورس در واقع یک کیسه حاوی مایع است که وظیفه اش حفاظت و همچنین آسان و نرم کردن حرکت استخوان ها در کنار یکدیگر است.

بورس درست مثل یک بالش است که در اطراف تروکانتر بزرگ در بخش جانبی لگن، قرار دارد.

این بالشت باعث می شود که میان بافت ها و استخوان در هنگام حرکت و فعالیت، اصطکاکی به وجود نیاید و آن ها بدون سایش کار خود را انجام دهند.

ولی نکته ای که در مورد بورس وجود دارد و باعث می شود التهاب آن همراه با درد باشد این است که از اطراف بورس عصب های مختلفی عبور می کند.

این مسئله باعث می شود هنگام التهاب بورس، اعصاب درگیر شوند و در نتیجه درد ایجاد شود.

این بورس در حقیقت بخشی از مفصل ران را شامل می شود که در نزدیکی استخوان تروکانتر بزرگ مفصل ران قرار گرفته و در موارد التهاب آن سبب درد مزمن لگن میشود.

بیشتر بخوانید

حرکت های زیر ممکن است در افزایش درد بورسیت لگن دخیل باشند:

بورسیت های ناحیه لگن

بورسیت ناحیه لگن

بورس ها در ناحیه لگن بر اساس آناتومی و عملکرد خود تقسیم بندی می شوند:

چه چیزی باعث بورسیت لگن می شود؟

بورسیت لگن می‌تواند ناشی از یک یا چند مورد از رویدادهای زیر باشد:

بیشتر بخوانید

عوامل ایجاد کننده بورسیت لگن

بورسیت لگن

شایع ترین علائم بورسیت لگن

اصلی ترین نشانه ها و علائم بورسیت لگن، احساس درد شدید در ناحیه لگن و نشیمنگاه و ایجاد التهاب در مفصل لگن است. فعالیت هایی هستند که موجب افزایش درد و التهاب در ناحیه لگن می شوند؛ عبارتند از:

ریسک ابتلا به بورسیت لگن در چه کسانی بیشتر است؟

این بیماری در بین زنان شایع تر از مردان است. بورسیت لگن بیشتر در افراد مسن دیده می شود و احتمال ابتلا به آن در سنین جوانی بسیار پایین است.

احتمال بروز بورسیت لگن در بیماران دیابتی، افرادی که مبتلا به روماتیسم مفصلی هستند یا سابقه ی جراحی های لگنی دارند نیز بیشتر از دیگران است.

نامساوی بودن طول پاها، لاغری های شدید، خوابیدن روی سطوح سخت و آسیب های قبلی لگن نیز می توانند شخص را بیشتر مستعد بیماری بورسیت لگن کنند.

راه های پیشگیری از ابتلا به بورسیت لگن

با اینکه پیشگیری از ابتلا به بورسیت آن هم برای افرادی که به کارهای سخت و ورزش های سنگین مشغولند کاری سخت و مشکل است؛ اما با انجام یکسری تغییرات در نحوه انجام یک از کارها شما می‌تواند خطر و شدت تکرار دوباره‌ی بیماری را کاهش داد.

از جمله کارهایی که شما می توانید برای پیشگیری از ابتلا به بورسیت لگن انجام دهید. شامل:

استراحت کردن

اگر به کار سخت و طاقت فرسایی مشغولید و دائما مجبورید یک سری حرکات تکرار شونده انجام دهید. پیشنهاد می کنم در فواصل زمانی کوتاه چندین بار دست از کار کشیده و استراحت کنید انجام چنین کاری احتمال ابتلا به بورسیت زانو را نیز در شما کاهش می دهد.

ورزش کردن

تمرین درمانی

ورزش کردن منظم و مدام یکی از موثرترین کارهایی که تاثیر مستقیمی در تقویت عضلات دارد و تقویت عضلات نیز از آسیب‌های احتمالی مفصلی از جمله بورسیت جلوگیری می کند.

گرم کردن و انجام حرکات کششی

ورزشکاران باید توجه داشته باشند قبل از انجام فعالیت‌های شدید با انجام چند حرکت کششی ساده مفاصل خود را از آسیب دور کنید.

فرقی نمی کنید شما یک ورزشکار حرفه ای هستید و یا یک فرد معمولی که ورزش می کند به هر حال برای اینکه در آینده متحمل درد ها و بیماری های مفصلی نشوید پیشنهاد می کنم حتما قبل از شروع به ورزش بدن خود را گرم کنید.

بلند کردن اشیا به روش درست

زمانی که می‌خواهید چیزی را از روی زمین بلند کنید، حتماً زانوها را خم کنید. اگر این کار را انجام ندهید، در هنگام بلند کردن اجسام سنگین فشار زیادی به بورس‌های مفصل ران وارد می‌شود.

تشخیص بورسیت لگن یا بورسیت تروکانتر

تشخیص بورسیت لگن با استفاده از بررسی سابقه پزشکی و معاینه بدنی انجام می‌شود. پزشک در ارتباط با زمان آغاز درد و حرکتی که سبب ایجاد درد می‌شود از بیمار پرسش می‌کند.

پزشک از معاینه بدنی به منظور ارزیابی خشکی مفصل لگن و لنگیدن بیمار استفاده می‌کند. پس از انجام موارد فوق، تصویربرداری با اشعه ایکس جهت اطمینان از عدم وجود ناهنجاری در لگن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

یک روش ساده جهت تشخیص بورسیت لگن ، تزریق مستقیم ماده بی‌حسی موضعی در بورس می‌باشد. این روش در مطب پزشک انجام می‌شود. به این منظور بیمار بر روی تخت به پهلو دراز می‌کشد.

پوست ناحیه مورد نظر ضد عفونی شده و از سوزن بلندی جهت تزریق ده تا بیست میلی‌لیتر دارو مانند نووکایین در بورس تروکانتر استفاده می‌شود.

در صورت تسکین فوری درد، پزشک وجود بورسیت تروکانتر را تشخیص می‌دهد. برخی از پزشکان جهت کمک به درمان عارضه مقداری داروی کورتیزون به نووکایین اضافه می‌کنند.

درمان بورسیت لگن

چگونه یک فیزیوتراپیست می‌تواند به بهبود بورسیت لگن کمک کند؟

فیزیوتراپ شما با شما همکاری خواهد کرد تا برنامه درمانی خاصی را طراحی کند که به بهبودی شما سرعت می‌بخشد، از جمله تمرینات و درمان‌هایی که می‌توانید در خانه انجام دهید. فیزیوتراپی به شما کمک می‌کند تا به سبک زندگی و فعالیت‌های عادی خود بازگردید. زمان لازم برای بهبودی این بیماری متفاوت است، اما زمانی که یک برنامه کششی و تقویتی مناسب اجرا شود، می‌توان نتایج را در ۲ تا ۸ هفته یا کمتر به دست آورد. در طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول پس از تشخیص، فیزیوتراپیست ممکن است به شما توصیه کند:

برای خدمات بیشتر، مانند دارو یا آزمایشات تشخیصی، با پزشک مشورت کنید.

برای آشنایی با خدمات فیزیوتراپی فانتوم کلیک کنید.

فیزیوتراپیست شما با شما همکاری خواهد کرد تا:

بیشتر بخوانید

سایر روش های درمان

1-ماساژ

2-کیسه آب گرم و کیسه آب سرد

3-آسپیراسیون برای تخلیه بورس

اگر تورم بورس لگن شدید باشد، پزشک ممکن است انجام آسپیراسیون یا تخلیه بورس را با استفاده از یک سوزن توصیه نماید. در موارد نادری که انجام این روش توصیه می‌شود، معمولاً کورتیزون هم به طور همزمان تزریق می‌شود.

4-تزریق کورتیکواستروئید

 

اگر روش‌های بالا اثربخش نبود، از تزریق کورتیکواستروئیدها استفاده می‌شود.

از آنجا که بورس آسیب دیده در زیر پوست قرار دارد، پزشک ممکن است از اولتراسوند برای هدایت تزریق کمک بگیرد.

5-درمان جراحی

به ندرت پیش می آید که درمان جراحی برای بورسیت لگن در نظر گرفته شود. در صورتی که با رعایت اقدامات غیر جراحی تغییری در علائم و درد مشاهده نشود، جراحی از سوی پزشک تجویز خواهد شد.

برداشتن بورس، آسیبی به لگن وارد نمی کند و عملکرد طبیعی مفصل نیز حفظ خواهد شد.

برداشت بورس به روش آرتروسکوپی، تکنیک جدیدی است که در آن، بورس از طریق ایجاد برش کوچکی بر روی لگن برداشته می شود.

آرتروسکوپ به همراه دوربین متصل به آن، از طریق برش دیگری وارد می شود تا پزشک قادر به برداشت بورس باشد.

این روش جراحی، با کمترین میزان تهاجم انجام می شود، دوره نقاهت کوتاه و درد بسیار کمی را نیز به همراه دارد.

بیشتر بخوانید

6-ترمیم تاندون و آزادسازی باند ایلیوتیبیال

زمانی که بورسیت لگن به دلیل وجود مشکلات باند ایلیوتیبیال یا تاندون‌های دیگر ایجاد می‌شود یک عمل ترمیمی انجام خواهد شد. تاندون یا تاندون‌ها ترمیم شده و در صورت لزوم دوباره به تروخانتر بزرگ‌تر متصل می‌شوند.

باند ایلیوتیبیال یک تاندون خاص بوده که با سندم درد تروخانتریک بزرگ‌تر همراه است. در آزادسازی باند ایلیوتیبیال برای کاهش اصطکاک، طول باند افزایش می‌یابد. این نوع عمل جراحی ممکن است همراه با بورسکتومی انجام می‌شود.

7-استئوتومی تروکانتر بزرگ‌تر

در خلال انجام عمل استئوتومی، استخوان به روش‌های جراحی برش داده می‌شود. جراح ۵ تا ۱۰ میلی‌متر از استخوان تروخانتر بزرگ‌تر را که دچار برآمدگی شده است می‌برد.

این تنظیم اندازه باعث کاهش اصطکاک و فشار ایجادکننده درد لگن می‌شود

 مطالب مرتبط
درد لگن
درد لگن
اختلال عملکرد کف لگن
اختلال عملکرد کف لگن
فیزیوتراپی در شکستگی لگن
فیزیوتراپی در شکستگی لگن
شکستگی ساکروم
شکستگی ساکروم